CategoriesAkustični paneliIdeje za dekoracija domaLeseni paneli

Dekorativne lamele – trenutni hit v notranji opremi!

Ocenite ta članek

Opaževanje je že dolgo preteklost. Trenutno so v trendu elegantne, modne lamele, zahvaljujoč katerim vsak interier enostavno in hitro dobi povsem nov izraz. Tridimenzionalne letvice, ki so nameščene ena poleg druge na steni, dajejo vsaki notranjosti senzacionalen učinek lahkotnosti. Znajo poudariti nenavadne dimenzije prostora ali postaviti osrednjo točko v izbranem prostoru. S čim se letvice najbolje podajo? Kje jih je mogoče namestiti?

Kaj sploh so dekorativne lamele?

Dekorativne lamele so vrsta lesene ali lesu podobne obloge, ki se namesti neposredno na steno. Sestavljena je iz vrste letvic, ki so nameščene navpično v enakih razmakih ena poleg druge in so trajno pritrjene na desko. Višino in širino plošče lahko poljubno nastavite, zahvaljujoč temu je možno z letvami zaključiti površine nestandardnih oblik in dimenzij. Lamele so lahko izdelane iz MDF, ki posnemajo obliko in barvo pravega lesa ali za ljudi, ki cenijo naravne rešitve – 100% lesene. Napačno je letvice primerjati z nekdaj modnim opažem. Zidne letve običajno pokrivajo eno steno ali le njene posamezne dele. Vseh sten v prostoru ni priporočljivo zaključevati z letvami – takšen postopek optično zmanjša prostor, vizualni učinek pa ne bo zadovoljiv.

Dodatne prednosti stenskih letvic

Lamele omogočajo hitro menjavo notranjosti. Dajejo ji popolnoma nov značaj. Zaradi mode lamel se vedno več ljudi odloča, da jih uvede v svoj bivalni prostor. Zato je vredno vedeti, da estetika lamel ni edina korist, ki jo pridobimo pri njihovi namestitvi. Katere druge prednosti poleg vizualne vrednosti ponujajo lesene letve?

  • Lamele lahko uporabimo kot modno pregradno steno, ki definira določeno cono v prostoru, vendar ne omejuje prostora. Lamele, ki se uporabljajo kot predelna stena, niso pritrjene na desko, zaradi česar dobijo odprto, prozorno obliko.
  • Lastniki stanovanj ali dvojčkov bodo poleg estetske strani letvic gotovo cenili tudi to, da imajo stenske plošče tudi akustično funkcijo – učinkovito razpršujejo zvočne valove in dušijo hrup, ki prihaja izza stene.
  • S tem pa še ni konec dodatnih, bolj praktičnih prednosti lamel! Njihova valovita tekstura poleg dekorativne in zvočne izolacijske funkcije pomaga ohranjati temperaturo v prostoru. Iz tega lahko sklepamo, da stenske plošče ustvarjajo toplo vzdušje ne le vizualno, ampak tudi dobesedno!

Kako vpeljati letvice v svoj dom?

Lamele se najbolje obnesejo v modernih, prostornih notranjih prostorih. Lahko jih kombiniramo z različnimi strukturami in materiali: lesom, opeko, marmorjem in surovim betonom. Izbira lamel v naravnih barvah lesa: bukev, jesen ali hrast omogoča pameten uvod v moderne in enobarvne interierje, izjemno modne, naravne materiale. Letve na steni prostorom ne jemljejo lahkotnosti in jim ne prevladujejo. Zahvaljujoč njim lahko enostavno poudarite osrednji del prostora ali izolirate eno od izbranih površin.

Zelo moderno je postalo kombiniranje različnih materialov na eni steni – letvic s kamnitimi, opečnimi ali lesenimi stenskimi ploščami. Vertikalne, žlebaste letvice se odlično ujemajo tudi z drugimi, neočitnimi oblikami, na primer z mozaikom v obliki satja, razporejenim na steni ali klasično “ribjo kost” iz lesa. Lamele izgledajo odlično v solni sobi, spalnici ali domači pisarni. Vse pogosteje jih najdemo tudi v pisarniških prostorih, na primer v osrednjem delu pisarne ali recepcije. Montaža lamel je hitra, končni učinek pa takojšen. Lamele so trpežne in enostavne za nego, vendar je vredno biti pozoren na vlago. Lamele niso vodoodporne, prav tako les in MDF plošče. Vendar pa lahko na trgu najdete posebej zaščitene vrste lamel, ki so primerne za uporabo v kopalnici, kopalnici ali kuhinji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja